Location: BERLIN  Client: STAATLICHE MUSEEN BERLIN  Completion: 2013     ARCHITECTURE: KUEHN MALVEZZI ARCHITECTS  LIGHTING DESIGN: LICHTVISION

Project team. Lighting for exterior spaces and exhibition rooms.
The Museum Berggruen is an important cultural reference in Berlin since 1996. By then, the collection settled in a beautiful building, in the city west, opposite the Charlottenburg Palace.
In 2013 more exhibition space was required and the museum has expanded to the neighboring building. A new architectural element of connection was proposed by the architects, an iconic 22m long pergola, with minimal lines, built in glass and steel. This bridge clears the visitor‘s views to the sculpture garden in the public courtyard of the museum.
One of the challenges for the lighting design was the development, together with a group of luminaire manufacturers, of a pioneer LED spotlight. At that time, the quality demanded for the illumination of artworks, was just starting to be achievable with LEDs and the first luminaires of this type were starting to appear in the market.
Exterior view. © Staatliche Museen zu Berlin
Gallery. © Lichtvision
Connecting pergola. © Lichtvision
BACK TO TOP